Znak ZRC ARHEOLOŠKI VESTNIK

Inštitut za arheologijo  ZRC SAZU

ARHEOLOŠKI VESTNIK 54, 2003

Dragan BOŽIČ:

Bronasta ročka iz groba z vozom Verna (Isère): tridelna sestavljanka

Izvleček

Leta 1818 je v gomili, ki je ležala jugozahodno od opiduma Larina v bližini Lyona, grof Verna izkopal enega najbogatejših poznolatenskih grobov, kar jih poznamo. V njem odkrite najdbe so se hranile v privatni zbirki do leta 1995, ko so bile odkupljene za Hišo dediščine v kraju Hières-sur-Amby. Grob javnosti ni bil znan do leta 2002, ko sta ga v katalogu razstave o Alobrogih predstavila Franck Perrin in Martin Schönfelder. Letos je izšla zelo dobra znanstvena predstavitev groba, ki sta jo uredila in v glavnem tudi napisala ista avtorja. V njem so našli med drugim kovinske dele štirikolesnega voza, orožje (bronasto čelado, železne meče, sulične osti in ščitne grbe) ter zelo veliko število poznorepublikanskih bronastih posod. Pripisan je bil stopnji La Tène D1b in datiran v čas od 100 do 80 pr. n. št.

Za čas odkritja je zelo neobičajna bogata dokumentacija, za katero je leta 1818 poskrbel direktor Muzeja v Lyonu François Artaud in obsega poročilo o odkritju, več tabel z risbami in seznam podnapisov. Ena od risb na tabli 3 predstavlja bronasto ročko z ročajem in pokrovčkom.

Ročka sodi glede na vse značilnosti recipienta k vrsti Ornavasso. Ročaj na risbi po obliki ne ustreza nobenemu od dveh različnih ročajev, po katerih se ročke te vrste delijo na podvrsti Ruvo in Montefiascone. Izkopavalec očitno ni našel izvirnega ročaja. Ta je bil na risbi nadomeščen z ročajem čaše vrste Idrija, ki je bila tudi najdena v grobu.

Domnevni pokrovček ročke je sestavljen iz okrogle plošče in ataše s tremi izrastki, ki je bila nanjo pritrjena z bronastimi zakovicami, okrašenimi z rdečim emajlom. Primerjamo ga lahko z zelo podobno ploščo, narisano na Artaudovi tabli 1 še skupaj z atašo, ki zdaj manjka, in še več drugimi ploščami enake oblike, ki so bile že pri odkritju slabo ohranjene in jih je Artaud samo omenil. Vse te plošče sodijo v majhno, a zelo značilno skupino diskastih obeskov poznolatenske konjske oprave.

Celoten članek (pdf)

Arheološki vestnik |  Uredništvo |  Informacije, naročila, cenik |  Iskalnik |  Številke na spletu |  Navodila piscem |  Avtorska izjava |  Recenzijski obrazec
Na začetek | Na vrh